Varga Árpád: Tények és citátumok egy bohém életéről


Farrokh Bulsara, azaz a brit rockegyüttes, a Queen énekesének, Freddie Mercurynak életéről számos könyv látott már napvilágot, melyek közül a következőkben említett két, magyarul is olvasható kötetet érdemes fellapoznia a hazai rajongóknak: az egyiket Rick Sky, a Daily Mirror popzenei szerkesztője írta még 1992-ben, a másikat pedig gyakorlatilag maga az énekes, hiszen Greg Brooks és Simon Lupton 2009-es (magyar fordítású) kiadványa (az eredeti, angol nyelvű kiadás 2006-os) csupa-csupa Mercury-idézet felhasználásával készült.
  A két könyv között mind tartalmukban, mind szerkesztésükben vannak hasonlóságok és eltérések, utóbbiak által viszont tulajdonképpen ki is egészítik egymást. Alapvetően mindkettő interjúkból származó nyilatkozatokra épül, ám amíg a Sky-féle gyűjteményben az énekeshez közel álló emberek vallanak visszaemlékezéseikkel Freddie-ről, addig a másik kötet kizárólag Mercury saját szavait szintetizálja húsz év interjúiból. Mindazonáltal úgy az egyik, mint a másik meglehetősen hiteles és őszinte képet nyújt az elhunyt zenész életéről, ugyanis az inkább hosszan kifejtett baráti véleményekre, beszámolókra támaszkodó korábbi publikáció halála után mindössze egy évvel jelent meg, míg Luptonék munkája olyan, akár egy memoár, s mintha maga Freddie Mercury beszélne az olvasóhoz, azaz önmagáról nyilatkozik olyanokat, amiket valóban ő élt meg és gondolt. Utóbbi könyv egyébként halála előtt azért sem születhetett volna meg, mert Freddie-nek egyszerűen nem lett volna türelme ennyi kvázi vallomást deklarálni, általában röviden, humorosan és ironikusan zárva mondandóit válaszolt az újságírói kérdésekre. Híres egysorosait gyűjtötték, talán az egyik legtöbbet idézett rocksztár volt a zenetörténetben, jóllehet ritkán és mindig szűkszavúan tett nyilatkozatokat, valamint gyakran csak elkezdett egy mondatot, de nem fejezte be.
  Mind a kettő kiadvány bemutatja nekünk a színfalak mögötti énekest, azonban a későbbi, csakis citátumokat tartalmazó gyűjteményben több szó esik a karrierről, a zenészi létről, a frivol életformáról, a Daily Mirror szerkesztője által jegyzett műben viszont egy rejtélyesebb, talán sokoldalúbb Freddie-t ismerhetünk meg, illetve hosszan levezetett kalandokat, személyes élményeket is. Ugyanakkor mindegyikben olvashatunk egy-egy dal keletkezési történetéről vagy a tagok közti gyakori veszekedésekről, a turnékról, Freddie pénzhez és az anyagiakhoz való viszonyulásáról, szexuális irányultságáról, színpadi jelenségéről, vagy hogy időközben miként járta be útját az együttes a glam rocktól az ún. stadion rockig, nem utolsósorban pedig mindkettőben található fotómelléklet. Rick Sky kötete javarészt kronológiai sorrendben tárja fel az összetéveszthetetlen hangú Bulsara állomásait, zenészi pályája előtti és közbeni életeseményeit, magánéleti mozzanatait. Ez alapján Mercury egy nagyon szerethető, ámde hangulatember benyomását kelti. Brooks és Lupton összefoglalójából ellenben megtudhatja az olvasó, hogy miként sikerült felkapaszkodnia a bandának, milyen nehézségekkel járt az elindulás, mekkora önbizalomra volt szükség mindehhez, sőt miért volt jellemző rájuk a stílusváltás albumról albumra. Ez alapján viszont a Mercuryról alkotott kép inkább egy nagyravágyó, kicsapongó sztáréhoz hasonló, aki ugyan könnyedén veszi az életet, tisztában van saját és társai zenészi értékeivel, képességeivel, ám annak ellenére, hogy a nyilvánosság előtt általában magabiztosnak és arrogánsnak tűnt, saját bevallása alapján magányos volt, és reménytelenül kereste a boldogságot.
  Mindkét könyv tehát értékes, informatív ereklye a több százmilliós lemezeladással büszkélkedő együttes rajongói számára. A Queen könnyűzenei jelentősége megkérdőjelezhetetlen a pop-rock műfajában: talán leghíresebb, Bohemian Rhapsody című dalukhoz készített videóklipjükkel úttörőként forradalmasították a zeneipart, illetőleg lendületet adtak a videóklipek elterjedésének, az első rockerek között voltak, akik a nyolcvanas években dél-amerikai és kelet-európai országokban léptek fel, stadionokat töltöttek meg, a színpadokra pedig felejthetetlen koncerthangulatot varázsoltak.
  „Ami engem illet, teljes értékű életet éltem, és ha holnap meghalnék, nem bánnám. Éltem. És megtettem mindent. (…) Hogy a mennybe kerülök-e? Nem, nem akarok. A pokol sokkal izgalmasabb. Gondoljátok csak el, mennyi érdekes emberrel fogok ott lent találkozni!” (Freddie Mercury)

 

1., Rick SKY, The show must go on. Freddie Mercury élete, Pécs, Tankönyv Bt., 1992. 2., Freddie Mercury élete saját szavaival, összeáll. és szerk. Greg BROOKS és Simon LUPTON, Cartaphilus Könyvkiadó, 2009 (Legendák élve vagy halva, XXXVI).



Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS