MVDH társalgó // interjú Szilágyi Gáborral


Budapesten születtem 1954-ben. A középiskolában Csengey Dénes osztálytársa voltam, akivel igen szoros barátságba kerültem. Ez a szellemet megtermékenyítő barátság egész életemet meghatározta.
 1981 óta élek jelenlegi lakóhelyemen, Dömösön, ahol gyermek- és ifjúkorom nyarait töltöttem, és ahova mindig vágytam. Sokáig gépkocsivezető voltam, majd a győri műszaki főiskola elvégzése után – ahol üzemmérnöki képesítést szereztem – különböző mérnöki munkaköröket töltöttem be. Jelenleg nyugdíj mellett szabadúszó egyéni vállalkozó vagyok. Rövidebb-hosszabb szünetekkel fiatal korom óta írok verseket. Általában Szilágyi Gábor Máriusz néven publikálok. A Máriusz nevet a keresztségben kaptam, megkülönböztetésül használom, mert Szilágyi Gábor nevű költő több is van.

 – Hogyan kerültél kapcsolatba a költészettel, miért pont versekben fejezed ki magad? Volt-e / van-e olyan szerző, akit mesterednek, esetleg példaképednek tekintesz, vagy hatással volt rád

 
Amióta az eszemet tudom, mindig szerettem a verseket, ezért érthetően már nagyon korán megpróbálkoztam a versírással, mielőtt írni még egyáltalán megtanultam volna. Miért verset írok? Balkezes vagyok, de az általános iskolában átszoktattak a jobb kézzel való írásra. Ennek következtében nagyon csúnyán írtam, emiatt sokat kellett gyakorolnom. Mindezeknek az lett az eredménye, hogy – finoman szólva ­– nem szeretek kézzel írni, ugyanakkor megvan bennem a közlési vágy, de nincs türelmem hosszabb lélegzetű írásokhoz, tehát maradt a vers.
 A teljesség igénye nélkül: Arany János, Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós (a ház amiben élek azelőtt Glatter Gyuláé, Radnóti Miklós apai nagybátyjáé volt), Nagy László, Csengey Dénes.

 – Milyen hatások formálták költői stílusod, kifejezésmódod, gondolatvilágod? Milyen alkotói körülmények között születnek verseid?

 Az embert, a költőt rengeteg hatás éri folyamatosan, nem tudnék ezek közül egyet sem kiemelni. Mindig igyekszem, igyekeztem megtalálni a saját hangomat. Nem vagyok termékeny költő, például 1984 és 2007 között egyáltalán nem írtam semmit.
 A vers úgy születik, hogy egyszer csak jön, és akkor nagyon gyorsan papírra kell vetni, el ne felejtődjék. Volt már, hogy az éjszaka közepén felébredtem, és jöttek a verssorok egymás után. Fel kellett kelni, leírni, el ne vesszen. Van olyan versem, amit szinte változatlan formában írtam le, ahogy eszembe jutott, és olyan is van, ami hosszas töprengés, átírás, csiszolás után lett kerek egész. De nem lehet mindent megtartani, a selejtet sajnálkozás nélkül el kell dobni, ha nem javítható, nem csiszolható. Csengey Dénes barátom mondta egyszer: „Ha szart írtál, legyen bátorságod lehúzni a vécén!”
 
 – Hogy látod, mi a költő feladata ma?

 Ami mindig is volt, a költészet eszközeivel megmutatni a világot a saját szemüvegén keresztül. Gyönyörködtetni, elgondolkodtatni és – ha megadatik – katarzist idézni elő az olvasóban.

– Mi a véleményed a kortárs költészetről, publikálási lehetőségekről, illetve szoktál-e kortárs eseményekre járni, van-e kedvenc közeged?

 
Ma, az internet korában nagyon sok az önjelölt költő, hiszen a facebookon, a különböző közösségi portálokon, weboldalakon, blogokon boldog-boldogtalan mindenféle kontroll vagy szűrő nélkül publikálhatja förmedvényeit. A legnagyobb baj az, hogy ezt rengetegen meg is teszik. A 
poet.hu oldalon például van ugyan moderálás, mégis az ottani versek túlnyomó többsége nem éri meg azt a szinte nem is mérhető, csöppnyi elektromos energiát, amennyit a számítógépbe való bepötyögése felemésztett. A magánkiadású verseskötetekről már nem is szólok. Az esetek többségében ott is kár volt a papírért.
 Ritkán járok kortárs eseményekre, általában a Madár János József Attila díjas költő által szervezett korábban tokaji, újabban pilismaróti írótáborban szoktam részt venni. Tagja vagyok a Magyar Nemzeti Írószövetségnek.

 – Ha még nincs, tervezel-e saját kötetet? Ha már van, mi a legújabb vagy soron következő köteted koncepciója?

 2015-ben jelent meg első verseskötetem a Rím Könyvkiadó gondozásában „Titkos erővonalak között” címmel, Pilismarót Község Önkormányzatának támogatásával. Szinte nyomdakész a második kötetem is (Irgalomhadjárat), csak finanszírozó szponzort kellene találnom hozzá. Majdnem minden eddigi írásom megtalálható a blogomon: 
szg54.blog.hu.

 – Mit javasolsz azok számára, akik versírásra adják a fejüket és költőként fejlődni, érvényesülni szeretnének?

 
Olvassanak nagyon sokat, rengeteget, még annál is többet, verset, regényt, esszét, mindent. Növeljék a szókincsüket. A témához alázattal közelítsenek, és legyenek önmaguk legszigorúbb, legkíméletlenebb bírái. Ami nem üti meg a mértéket, papírkosárban a helye, és soha ne feledjék Petőfi intelmét: „Ha nem tudsz mást, mint eldalolni / Saját fájdalmad s örömed: / Nincs rád szüksége a világnak, / S azért a szent fát félretedd.” El szabad énekelni a saját fájdalmadat s örömödet, de nem kizárólag azt, és inkább akkor, ha annak általános érvényű mondanivalója is van.

A szerző versei oldalunkon:
https://www.maradokversdalhalo.com/search/label/Szil%C3%A1gyi%20G%C3%A1bor


Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS