MVDH társalgó // interjú Hangyási Mihállyal


A bemutatkozás számomra sosem könnyű, hiszen amit magamról fontosabbnak érzek elmondani, másnak lehet érdektelen. De lássuk.  1978 június 28-án születtem Karcagon, a Nagykunság „fővárosában”. Általános és középiskolámat itt végeztem helyben. Gyermekkorom rengeteg olvasással telt, az orosz klasszikusokon keresztül, Jókain és Adyn át egészen Nemeréig és Stephen Kingig mindenevő voltam. Elég korán elkezdtem írogatni, és saját képregényt is készítettem. Később belekóstoltam a zenélésbe is. 2010 nyarán nősültem meg és azóta vagyok három gyermek édesapja. A család adja a nyugodt biztos hátteret a munkámhoz.

  – Hogyan kerültél kapcsolatba a költészettel, miért pont versekben fejezed ki magad? Volt-e / van-e olyan szerző, akit mesterednek, esetleg példaképednek tekintesz, vagy hatással volt rád?

  A költészettel nagyszüleim kis házikönyvtárában találkoztam először. Megragadott, hogy pár sorban mennyi mindent el lehet mondani, ki lehet fejezni, pont ezért a vers lett az elsődleges közlési nyelvem. Ady Endre, Radnóti Miklós és Poe voltak rám mint verselők nagy hatással. Ady és Radnóti a mestereim, példaképeim. Később még többen csatlakoztak hozzájuk, Fodor Ákos is nagy hatással van rám.

  – Milyen hatások formálták költői stílusod, kifejezésmódod, gondolatvilágod? Milyen alkotói körülmények között születnek verseid?

  
Jómagam soha nem voltam könnyű természet, és mivel a szüleim sem voltak velem kegyesek mindig is a depresszívebb és mellette a lázadóbb stílusok formáltak. Főként alternatív, punk és grunge vonalon alkotok. Igyekszem kerülni a hagyományos verselési formákat. A verseim általában két – három perc alatt íródnak. Úgy nem tudok írni, hogy na akkor most leülök és megírok egy vagy több verset. Ezek csak jönnek, főként zene vagy valamilyen társadalmi történés hatására. Nem is fogom fel sokszor mit írok, már csak a végeredményt látom.

  – Hogy látod, mi a költő feladata ma?

  
A költő, hacsak nem egy adott hatalom kitartottja volt, mindig kicsit avagy nagyon, de lázadt, és igyekezett rámutatni a világban megtalálható egyenlőtlenségekre. Ma sincs ez másként. Hiszem, hogy egy költő az elesettek, a némák hangja kell legyen. A költő támasz és gyógyír egyben.

  – Mi a véleményed a kortárs költészetről, publikálási lehetőségekről, illetve szoktál-e kortárs eseményekre járni, van-e kedvenc közeged?

  
Ha ebbe mélyebben belemennék (kortárs költészet) nem tudnám megkerülni a mai magyar politikát. Publikálási lehetőség millió van, ám nem mindenhol lehet ezt anélkül megtenni, hogy ne kéne kompromisszumot kötnie az embernek. Ha lehet kerülöm a kortárs eseményeket, ám ha kedvenc közegről kéne beszélni a poet.hu-s kortárs költők között igen jólérzem magam.

  – Ha még nincs, tervezel-e saját kötetet? Ha már van, mi a legjújabb vagy soron következő köteted koncepciója?

  
Van már egy saját kötetem, „Szakadt farmerban” a címe, 2015-ben jelent meg. Ha minden jól megy, idén jelenik meg a második kötetem. Az utóbbi nyolc évem verseiből válogattam bele, néhol elég súlyos kérdéseket feszegetve. Bónuszként, két novellám is belekerül, melyek pályázat nyertesek lettek, és már másik két válogatáskötetben megjelentek.

  – Mit javasolsz azok számára, akik versírásra adják a fejüket és költőként fejlődni, érvényesülni szeretnének?

  Mindig mindenkit arra buzdítok, hogy írjon. Verset, novellát, regényt bármit. De soha ne várjon azonnali sikert. Elsősorban önmagának írjon az ember, és ha ez értő közönségre talál, az csak hab a tortán. Fejlődni meg csak úgy lehet, ha az írás mellett folyamatosan olvas az ember, úgy kortárs mint klasszikus költőket. Így ismer meg új és újabb világokat amiből tanulhat. Érvényesülni? Ebbe nem mennék bele, mert gyanítom nem lenne nyomdaképes amit ezzel kapcsolatban gondolok.

A szerző alkotásai oldalunkon:
https://www.maradokversdalhalo.com/search/label/Hangy%C3%A1si%20Mih%C3%A1ly


Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS