Toldi Zsuzsa: Életdarabok

 

Sándor korán ébredt, egyébként sem volt jó alvó. Délután ritkán pihent, egészen el kellett fáradnia, hogy hátát az ágyon kiegyenesítse. Este nyolctól már szakaszokban szuszogott. Éjfél után a sötét szobában halkan sétálgatott, esetleg gyenge lámpafénynél olvasott. Aztán tett még egy kísérletet, s ha szerencséje volt, hajnalig visszaaludt. Most olyan reggeli öt óra lehetett.
  Órát ugyan nem használt, elég volt ránéznie a nap állására. Szerette a fényt, a levegőt, a Nap és a Szél gyermeke volt. Amikor a nap elbújt, szomorú lett. Akkor meg a csontjaiban érzékelte az idő múlását. Kint már világos volt. A zöld bokrok és fák csendes zöldbe borították a házat, mindenütt nagy nyugalom honolt. Tavasz fele járt. Fűteni nem kellett, kellemes időre lehetett számítani. Sándor érezte a kora reggeli levegő frissességét. Az ablakpárkányokon cserépben piroslott a muskátli, a begónia. Ő ültette őket. A tekintet nyugodtan pihent meg a reggeli üde látványon. A horizontba bőven belefért még a faanyagból készült madáretető is, eleség most nem hiányzott, a madarak szabadon röpködhettek a határban. Egy-két kellemes madárcirip teljesítette ki a reggel szépségét.
  Sándor komótosan elvégezte reggeli teendőit, a hétköznapi tevékenységeket, ahogyan ő fogalmazott. Általában ezek a megszokott mozdulatok tartják mederben az embert, ha már nem kell munkába rohannia. Locsolás, kutyaetetés. A locsolókannája különösen szép volt, fényes, időtálló. A kis fekete kutya rég megkezdte láncos sétáját, rég kilépett már a csinos kutyaházból. Vakkantott. Ő is érezte a reggel illatát, a közeledő, erőt adó ennivaló szagát.
  Sándornak ma fontos dolga volt. Határozott léptekkel indult a konyhaszekrény felé. Itt egy kicsit elbátortalanodott, mert a bútorokat elég gyakran tologatta, cserélgette, hirtelen nem is tudta, amit keres, melyik fiók alján lapul. Ujjai óvatosan érintették meg a kés hegyét. Megvan. Ma le kellett ölnie ebédre a tyúkot. A szomszédból, Juliskától kapta ajándékba. Vagy talán azért, mert szorgalmasan vásárolta tőle a tojásokat. Juliska már idős asszony volt, itt-ott foltosodott már a ház tisztasága. Ő maga még egészen jól bírta magát, az ura gyakran ivott. Ki is tessékelte egy másik, kisebb épületbe, még az sem kizárt, hogy ezért építtette. A tyúk sem volt már fiatal, elajándékozta hát Sándornak.
  A kés pengéje úgy vágta meg a tyúk nyakát, akár a vajat. Sándor különben is szép rendben tartotta szerszámait. Élezte, zsírozta, festette őket, melyiknek mire volt szüksége. Amiből több is volt, azokat szép sorjában egymás mellé állította a padláson. Meg is volt a pengével elégedve.
  A vér sűrű cseppekben csöpögött a fűre, a kutya feszülten rótta a köröket. Megérezte a vér szagát. Sándor tudta, hogy dolga végeztével szépen feltakarítja a kis területet majd vízzel, egy jó, kiadós eső pedig tisztára mos majd mindent. Szakszerűen fogta az állatot. Fejét ferdén tartotta lefelé, ujjaival a barnás tollazatba kapaszkodott. Másik kezével szorosan markolta a lábakat, kis rongydarabbal már előre összekötötte őket. A test néha megrázkódott, a nyakból már lassabban szivárgott a vér. Néha buborékolt, mintha hörgött volna a fuldokló, aztán egy utolsó rándulás, s a test kemény merevségbe dermedt. A természet csendben, némán figyelt, falevél nem susogott, csak a kutya nyüszített a tavaszi levegőbe.
  Sándor villámgyorsan tette a dolgát. A víz már suhogott. Míg kihozta a nagy edényben az udvarra, a friss halottat a vértócsa mellé fektette. Gyorsan kellett a munkát végeznie. A merev testet kétszer mártotta a forróba. Könnyedén vált el a bőrtől a toll, az ázott tollazatot finoman tépkedte a testről, nehogy a bőr szétszakadjon. Tokozott, majd vagdalt, húst darabolt. A kutya csaholt, nyelve lihegett, mindenféle véres szagok terjedték szét a levegőben. Nemsokára lassan főtt a tűzhelyen a tyúkhúsleves, a furcsa szagokat finom, tavaszi zöldségillat váltotta fel, mikor hozzálátott a vér eltakarításához. A tollat vizestől öntötte a szemétgödörbe. Ideje volt, a húsnak sok idő kellett, hogy egészen puhára főjön. Lassú tűzön akár délig is eltarthatott. Kellemes húsleves illat fűszerezett, a nyál összefutott a szájban, emlékek törtek fel.
  Fehér abroszokat, jó minőségű damasztokat fújt a szél a régi tornácon. Mindig elegánsan terítettek. Kisebb és nagyobb tányérok, ruhaszalvéta, pálinkás és boros poharak, ezüst evőeszközök lepték be a hosszú asztalt. Fűszer és kenyértartók, a kertben akkor orgona virágzott. Terebélyes diófák adták a hűst, nyáron érett a barack, a kerítésen kékesedett ősszel az otelló. A tehetős, polgári család körbeülte a leveses tálat, a merőkanálból csorgott a tányérokba a gőzölgő tyúkhúsleves, a kézi metélt tésztát friss tojásból gyúrták, egészen vékonyra vagdalták. Sándor akkor még nem kért a levesbe piros cseresznyepaprikát, csak szőkén mosolygott. Később a kalapos hölgy a jóképű, egyenes tartású férfi vállára hajtotta fejét, amaz átkarolta vékony derekát. A szieszta közben csoportkép készült a lugas alatt.
  Sándor most egyedül ebédelt. Nagyot koppant a kanál a tányér aljához. A hús megadóan vált le a csontról, amit hanyagul dobott oda az éhségtől, szokatlan szagoktól megkergült kutyának. Nem sok idő kellett, már üresen kongott a leveses lábas. Sándor elégedetten dőlt hátra a széken. A jóllakott teltség érzése kicsit elbódította, talán szunyókált is néhány percet. Sosem emlékezne rá, így történt-e. Az étel bejutott a belekbe, a szervezet lassan elkezdte emészteni az ebédet. A kutya boldogan rohanta meg a csontokat, majd hason fekve élvezte a tavaszi nap még erőtlen sugarait. Csak a nyála csordogált lefele, s most nem volt kedve futkározni.
  Sándor felett szinte észrevétlen eltelt a délután, majd észrevette, hogy a szombat lassan estébe kezd fordulni. Kicsit hűvösebb lett a levegő, a nap aranysárga korongja határozottan lefelé csúszott a szabálytalan felhőkkel tarkított kék égbolton. Szép volt. Gyomra nagyot csikart, majd görcsbe rándult. Egész mélyről vette a levegőt. A belek megint felpuffadtak, valamikor csak útba kellene ejteni az orvost, ha rá tudja magát szánni, persze. Odébb lesz az kicsit még, de az is eljön, jegyezte meg magának halkan, s nagyon igyekezett az udvarra. Vizelnie kellett. Megállt a fakuló reggeli vértócsa mellett, egy pillanatra mintha ott sejtette volna a tyúk merev testét is, a vörösre vágott nyakat, az összekötözött lábakat. A kést még délelőtt megtisztogatta a vértől, ám egy pillanatra hallani vélte a halk nyisszanást. Majd látta a szikét, érezte matatását saját hasfalán. Megrázkódott.
  Ismét eltelt egy nap. Már szürkül, szüremlik az est sötétje. A fák sötéten bólogatnak, a virágokat meg kell locsolni reggel, és a kutya újból éhes lesz. Lassan, kiadósan hugyozott rá a vérfoltra. Majd hirtelen ötlettel rádobott a tócsára egy ötös fémpénzt. Nem is fizetett a tyúkért. Pedig az életben fizetni kellett mindenért.
  „Így van ez rendben. Együtt van trágya, pénz és vér.”


Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS