Toldi Zsuzsa: Pillangó


A szél homokszemeket szürcsölt ablakainkra. A hang és látvány szürreális volt. A porlepte ablaküvegeket órákig törölgettük, hogy kilássunk rajtuk. A fák földig hajoltak, mintha bocsánatot kértek volna. A levegő és a por kavargott, egymást fojtogatta. A levelek vadul táncoltak az ágakon, úgy, ahogy a tomboló szél parancsolta. Minden poros ködben vonaglott, a hőség azonban nem moccant.
  – Anya! Apa! A madarak! – kiáltotta kétségbeesetten egy kisfiú, sírós arcát az üveghez nyomta, a deszka ajtó zárva volt.
Mindannyian az üvegekhez futottunk, kerestük a madarakat. Egy szárny sem lebbent sehol. Az itató tányérokból már a kidőlt víz is elpárolgott, a madáretető megbillent, egy pillanat, s a poros föld szétzúzza.
  – Megyek! – kötötte be fejét a kendővel Anya   –, megkeresem a madarakat. Addig Apa olvas… olvas a kótyagos kiskócsagról… ki mielőtt Afrikába indult, elhagyta a papucsát…

  Először a Madárkát akartam a közeli erdőben megkeresni. Most már ne álljon modellt a festőnek, ne skálázzon, bújjon be egy odúba. Elkéstem. Madárka egy vitrinben tartózkodott, porcelánba merevedett, ott állt mozdulatlan.
  – A porcelán megvéd, míg össze nem törik. Életed hosszabb, de örökre elvesztetted szabadságodat – bizonygatta mellette Lapulevél, a másik vitrinlakó, a kerámia.
 Bólintottam. Csak magamban gondoltam. Ugyan miféle élet ez már szárnyszegetten, amit szabadságnak gondolunk. Hiszen vagy megsülünk, vagy az orkán végez velünk. Szaladtam tovább. Feltétlen értesíteni akartam Kirát, a vadgalambot. Vastag szálakból építse fészkét, jól rögzítse a fához. Hugó biztosan segít. A fészket el ne hagyják, most felejtsék el a tócsát, melynek zavaros vizében meglátták egymást. Már nem találtam őket. Csak remélni tudtam, hogy elmenekültek innen, s megkeresték Hugó első szerelmét, Isten madarát. 

  A pacsirtám még életben lehet, ő a tehén trágyába fészkelte be magát, a mező füves kertjében. Még nem rekedt teljesen be, látnunk kell sikló repülését, hallanunk kell égi dallamát, húzott a remény maga után.
  – Hiába jöttél – kapaszkodott a recsegő fatörzsbe egy öregasszony –, a te pacsirtád ajka már befagyott.
Majd a fatörzs szétnyílt, a természet árnyékot adó életfája koporsóvá változott. 
 Tudtam, hogy kevés az idő. Figyelmeztetnem kell a rigót, Babbagát, a papagájt. Megint, megint elkéstem. A parkbéli rigók megtalálták a fában a kódot, bemenekültek volna a lépcsőház ajtaján. A lépcsőn tetemük mellett még hevert egy dinnyehéj és egy papír tojástartó, amiben nem volt tojás. Gizike beszaladt az iskolába, vitte magával Babbagát. 
  – Vége! Vége! – rikácsolta a papagáj, majd a folyosó kirakati szekrényében már tényleg nem volt tovább. 
  A levegő elfogyott, mellette egy kitömött macska szeme zölden villogott. 
  Ekkor láttam meg a színes, tűnékeny pillangót. Engedelmesen kézfejemre szállt. Rohantam haza.
 Apa időközben kinyitotta a szoba ajtaját. Az udvari kút vizének csepegésére várt. Egyik kezével szorosan fogta a kisfiút, másikkal a kút káváját.
  – Kisfiam! – futott feléjük Anya. – Nincsenek! Eltűntek a madarak! – ziháltam. – Nem tudom, hol lehetnek, nem találom őket. 
  A kisfiú egyenesen állt. Kezében egy hurkapálcát tartott, arra volt kifeszítve a pillangó, és nem volt már semmi más.



Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS