MVDH társalgó // interjú Ficzu Ferenccel


18 éves vagyok, egy Dobra nevezetű kis felvidéki faluban élek. Nem vagyok igazán társasági ember, viszont vannak jó barátaim. Nem vagyok kitűnő tanuló, de nem is közepes – nem ölöm magam az iskolával, de úgymond vannak elveim. Nagyon szeretem a zenét s szinte minden művészetet, ugyanakkor a pszichológia, a filozófia és a természettudomány is nagyon érdekel. Nem követem semelyik vallást sem – keresztény közegben nőttem fel, mára leginkább deistának vallom magam.

  
– Hogyan kerültél kapcsolatba a költészettel, miért pont versekben fejezed ki magad? Volt-e / van-e olyan szerző, akit mesterednek, esetleg példaképednek tekintesz, vagy hatással volt rád?

  
A költészettel kiskorom óta kapcsolatban vagyok. Legelőször nagymamám mutatta be, majd ahogy teltek az évek egyre inkább hozzám nőtt. Nem tudom megmondani, miért pont versekben fejezem ki magam, azt hiszem, hogy ez az ösztönös. Körülbelül egy éve gitározom is, és óvodás korom óta szeretek rajzolni – azt hiszem, ezek is az önkifejezés módjai.
  Kedvenc szerzőm mindenek felett Pilinszky János, mellette nagyon szeretem Szabó Lőrinc, József Attila, Reményik Sándor, Sylvia Plath, Závada Péter, Nemes Nagy Ágnes, Radnóti Miklós, Madách Imre írásait is. Ha pedig a költőt, mint olyat tágabb fogalomként kezeljük, akkor MF DOOM, Aesop Rock, AkkezdetPhiai, Earl Sweatshirt és egyéb absztrakt/alternatív hip-hop előadók szerzeményeit is.
  Emellett azon zenészeket, akiket írás közben hallgatok: Aphex Twin, Duster, Teen Suicide, Boards of Canada, Greaf, SurrenderDorothy vagy akár Liszt, Chopin, Ravel, Satie, Debussy, Saint-Saens. 

  
– Milyen hatások formálták költői stílusod, kifejezésmódod, gondolatvilágod? Milyen alkotói körülmények között születnek verseid?

  A verseim jelentős része valós tapasztalatokon, élményeken és érzelmeken alapszik. Így szinte minden, amit nap mint nap átélek visszatükröződik rajtuk. Már gyerekként is sokan dicsérték fantáziámat és szókincsemet — azt merem hinni, hogy azon képességem, amim jelenleg van ezekből adódik. Ezt a kettőt persze 18 év során sok minden formálta, dolgozta. Kedves irodalomtanárnőm volt az, aki például megmutatta, hogy kell szonettet írni. Szerencsésnek tartom magam, hogy őt ismerem.
  Tudni kell, hogy több „féle” verset írok. Az egyiket úgy szeretem hívni, hogy „kirakati versek” ezek azok, amelyeket például maguknak is küldök. Aztán vannak a szabadversek, amiket mindig papírra írok és nem mutatok meg senkinek. Mindkettőt ugyanolyan szívvel írom, egyik sem jobb, vagy több a másiknál. Az előbbit szeretném megmutatni, az utóbbit nem igazán. Aztán lehet, hogy egy-egy szabadvers később kirakati verssé lesz, ilyen például az „Önarcképek”.
  A verseket legtöbbször a hajnali órák előtt vagy alatt, sötétben, a telefonom jegyzeteibe, vagy íróasztalomnál, halvány lámpafény mellett írom. Ritkábban a buszon vagy valamire várva, s majdhogynem minden esetben zenével a fülemben.

  – Hogy látod, mi a költő feladata ma?

  
A költő feladata az, az volt, és mindig az is lesz, hogy írjon, semmi más. Nagyon relatív viszont, hogy ki is a költő. Lehet e poétanak nevezni azt, aki egyetlen egy verset írt életében? Szerintem pont annyira igen, mint amennyire nem.
  Egyébként, szerintem a költészet nem az általános értelemben vett „tehetség” kérdése. A költő nem azért jó költő, amiért mondjuk Lionel Messi kiváló futballista. A költészetet nem lehet mérni, statisztikai adatokkal kifejezni, és szerintem összehasonlítani sem lenne szabad másokéval. Nem egy konkrét dolog, nem látható, csak érezhető, azt hiszem.

  
– Mi a véleményed a kortárs költészetről, publikálási lehetőségekről, illetve szoktál-e kortárs eseményekre járni, van-e kedvenc közeged?

  
Úgy vélem, hogy nem a kortárs költészettel van baj, hanem a költészet kortárs befogadásával. Sajnos azt kell mondjam, hogy nem sok velem egykorút érdekelnek a versek, a regények, de még alapjáraton az irodalom sem. Nem olvasok annyi kortárs költészetet, mint amennyi klasszikust, de például Závada Péter, és a Poet.hu oldalon egy-egy szerző műveit nagyon szeretem.
  A publikálási lehetőségek ezzel szemben épp, hogy gazdagabbak, mivel nem csak könyvben, de az interneten is megosztható bármi, és mégfontosabb, hogy bármikor. Csak hát nem igazán van aki olvassa az ilyesmit.
  Kortárs eseményekre egyáltalán nem szoktam járni, leginkább azért, mert egy apró kis faluban élek a világ sarkában, s az ilyesmi meg nagyvárosi dolog.

  –
Ha még nincs, tervezel-e saját kötetet? Ha már van, mi a legújabb vagy soron következő köteted koncepciója?
 
Saját kötetem még nincs, legalábbis kiadott. Van viszont egy vers válogatásom, 37 költemény 6 csoportba osztva, két ars poetikával az első és utolsó oldalakon. Tervezek a jövőben ennél komolyabbat is, de egyenlőre (s úgy hiszem örökké) maga az írás a lényeg.

  
– Mit javasolsz azok számára, akik versírásra adják a fejüket és költőként fejlődni, érvényesülni szeretnének?

  
Aki igazán komolyan veszi, annak oda kell adnia magát a költészetnek minden értelemben: gyakorolni, tanulni és állandóan írni kell, klasszikus és kortárs poézisokat egyaránt olvasni, s mindezek felett meg kell találni a saját költészetet, mert szerintem sokunknak van, és igenis sokan lehetnénk költők. Mindemellett fontos, hogy ne „valamiért” íródjanak a versek, hanem pusztán azért, hogy még legyenek írva. Nagyon szép dolog saját költői képeket, hasonlatokat, visszatérő elemeket alkotni.
  Ahhoz pedig, hogy hogyan kell érvényesülni sajnos nem igazán tudok hozzászólni, mivel nekem nem célom a nagy ismertség. Viszont például ide, a MARADOK #VERS #DAL HÁLÓ oldalára érdemes verseket s egyebeket küldeni.

  
A szerző alkotásai oldalunkon:
https://www.maradokversdalhalo.com/search/label/Ficzu%20Ferenc

 

Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS