Pivarnyik Nóra: Macskográfia


Ő vitte a kenyérsütőt, nálam maradt a gyümölcs-centrifuga, de nem minden osztozkodás ilyen egyszerű szakítás után. Legfőképpen pedig nem minden szakítás drámamentes, különösen, ha az egyik fél Freddie Mercury. A megnyerő mosolyú, magas, jóképű fickót, Tony Bastint, egy bárban ismerte meg Freddie, a Crazy Tour során. Az énekes szívesen árasztotta el ajándékokkal azokat, akiket szívébe zárt, bizalmába fogadott, arra használta vagyonát, hogy örömet szerezzen magának és másoknak, legyen szó hírességről, vagy a bejáró nőjéről, és nem utolsó sorban macskáiról. Nem alakult másképp ez a jóvágású szerető esetén sem, drága ajándékokkal halmozta el őt is. Ám amikor Freddie fülébe jutott, hogy Tony mással mutatkozott, és törekvéseit nem igazán becsüli nagyra, az énekes úgy érezte, hogy elárulták, haragra gerjedt, és visszavágott. Freddie, szándékait titkolva, Tony minden költségét állva, magához hívatta őt a tengeren túlról, Amerikába, csak azért, hogy szakítson vele. A szeretőtől könnyűszerrel megvált, nem úgy Oscar cicától, az egyetlen olyan értéktől, amit Tony hozott a kapcsolatukba. Micsoda szerencse, hogy macska-elhelyezési per - már ha létezne ilyen - nélkül eldőlt, a szerető távozik, de a macska marad! Freddie kapott cicát a másik két szerelmétől is: Jim Huttontól a fehér fejű nőstényt, Rómeót, és Mary Austintől a pöttyös, hosszú szőrű Tiffanyt. Tom és Jerry pedig már a Holland Road 100.-ban is Maryval és Freddievel lakott, amikor ők még együtt éltek. Kétség sem fér hozzá, hogy az énekes mennyire bolondult a szőrös kis kedvencekért, akikkel távollétei során, telefonon tartotta a kapcsolatot, és gyönyörű, cicáival díszített selyemmellényében tűnt fel a These Are The Days of Our Lives videóklipjében. 
A „Menő Macskát” (Cool Cat  - Hot Space album) nem számítva akad egy tarka jószág, aki bevéste magát a Queen „macskográfiájába”, ő pedig Delilah. Amikor Freddie drága kanapéját kedvence megtisztelte, nedves foltot hagyva maga után, én bizonyára az I want To Break Free vidoklipjét játszottam volna újra, kezemben a porolóval, csak még fenyegető mozdulatokat is téve felé. Ám ehelyett Freddie nagyvonalúsága és kreativitása egy bohókás dalt szült az Innuendo albumra Delilahról. Szóló lemezén már amúgy is kijelenette, hogy a macskákon és macskaszerető embereken kívül mindenki más elmehet a fenébe. Apropó! Nektek volt háziállatotok gyerekként? Biztos sok szép emléket tudtok felidézni vele, velük! De belesajdul a szív, amikor a kis kedvenc távozik az élők sorából, és nem csak a hiányérzet, veszteség miatt, hanem akár már gyerekként megsejthetjük, hogy idővel minden meghal, halott. És mit lehet tenni a súlyos gondolatokkal? Brian May egy számot írt, amiben megemlékezett imádott gyerekkori macskájáról, Pixie-ről. Az All Dead, All Dead számnak két változata is megjelent: az eredeti 1977-es felvételen Brian May énekel, de az album megjelenésének 40. évfordulóján, 2017-ben kiadott különleges változat Freddie Mercury hangján csendül fel. A dalt egy igazán gyönyörű és megindító videó kíséri, amelyet Jason Jameson, Robert Milne rendezők, valamint Paul Laikin producer rendeztek, és Pixie a macska történetét meséli el, akinek alakját azok a képek ihlették, amiket Brian mutatott a klip alkotóinak. A klipben a kis fekete cica elveszett a fogaskerekek, csövek, vezetékek rendszerében. Végül kijut a napfényre, és kiderül, hogy az 1977-es World Of The News album borítóján látható robotnak a belsejében kóborólt. Brian számára különösen megindító élmény visszaemlékezni kedvencére, hiszen számára sokkal több volt ő, mint egy háziállat. Mivel nem voltak testvérei, bizalmas jóbarátként, szinte testvérként tekintett Pixiere, és mindig megosztotta vele a gondjait. Hogy mit jelent Brian számára a dal, azt egy 1983-ban a Guitar Mazine-ban megjelent cikk alapján érthetjük meg: "Ez az egyik kedvencem. Ez sikerült a legjobban, és nagyon meg voltam elégedve a hangzással. Mindig ámulatba ejt, amikor hallgatom, mert az volt a célja, hogy könnyeket csaljon a szemekbe. Már-már velem is ezt teszi." 

Aki kicsit is beleássa magát Brian May életébe, tisztában van azzal, hogy milyen sokat jelent számára a természetvédelem és milyen mély lelki kötelék fűzi az állatvilághoz. Ezek után nem csoda az sem, hogy gyerekkori kis kedvence, barátja ilyen mély nyomot hagyott benne. Ki tudja, hogy Pixie és Delilah hányadik életét éli a kilencből, de nem sok macska büszkélkedhet azzal, hogy nem csak a kanapén és nem csak a szívekben hagytak nyomot, hanem a zenei életben is, méghozzá olyan korszakalkotó, káprázatos együttes diszkográfiájába kaparták fel magukat, mint a Queen.



(forrás: Peter Freestone - Freddie Mercury, Mark Langthorne - Matt Richards Bohém rapszódia: Freddie Mercury élete, halála és öröksége, Supervet' Noel Fitzpatrick podcast Pinterest, internet)

Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS