Toldi Zsuzsa: Scandal (reflexió a Queen Scandal című dalára)


A lámpa sokáig pirosat jelzett; mintha be akart volna vörösödni örökre. 
  - Botrány! Botrány! – nyomta az újságot a rikkancs kezembe, könyököm a lehúzott ablakon pihent, miért ne fogadtam volna el. 
  Így ment ez mindig. Ősidők óta, s a nyomdafesték friss szagának nem tudott ellenállni senki sem. – Botrány! – hangzott a 60-as években, egy golyó eltalálta Kennedyt. Később John Lennont. Jimi Hendrix saját hányásában fulladt meg,Whitney Houston túladagolta magát. Botrány! Freddie Mercury biszex vagy homoszex? Tudni akarja az egész világ. Michael Jakson talán pedofil? Botrány! Scandal! Exlusive bolondokháza az egész élet, főleg az övék lett azzá ezután. A nyomda csak húzza a lapokat, szenzációéhség diktál. Yes. Megszellőztetnek, kivéreztetnek, magánügy nem létezik. Diána walesi hercegnőt baleset érte? Netán gyilkosság? He-hej! Botrány! A főcím szenzáció, kit érdekel az igazság, elvégre a sok hazugság mögött kihámozhatatlan már. Elton John is meleg, ő törvényes házasságot is kötött. Botrány? Na és Elizabeth Taylor, a néhai szépséges Kleopátra elvonókúrán járt. Ez aztán a botrány! Egyesek védekeznek, de azt is átlapozzák. Mások elbújnak, csúszkálnak négykézláb, legjobb, ha belehalnak inkább. Azt csendben lehet? Nem! Scandal!
  Oké! Különben a szomszéd elvesztette szerelmét, senki nem érezheti át az ő szíve halálát. Hányszor hal meg a szerelem naponta? A másik fiú most találta meg szexuális identitását, előző éne temető, halál. Hány golyó üt lyukat a testbe naponta? Hány fecskendő szúrja meg a vénát? Hej! Anyák temetik katona fiukat, centiméternyi életek válnak az anyaméhben az abortusz áldozatává. Vajon egy marék rizs hány dekagramm? És hány dollár? Jé! A hétköznapi nem hír, sokadik alcím talán. Botrány! Ez is! Miért van ez így? Scandal!
  Hirtelen eszembe jut valami. A lámpa még piros. Levetkőzöm. Nem részben, csupaszra, egészen. Elveszem az autók közt ingázó rikkancs biciklijét. Ráülök, az ülés kemény. Elindulok, én névtelen, személytelen senki. He-hej! Össze-vissza botladozok az autók között, a piros sárgára, majd zöldre vált. Az egyik autó elindul, a másik vár. Bámészkodik inkább. Rövidesen kialakul a káosz, autók koccannak, ütköznek, hangos a kiabálás. Botrány! Én mondom, botrány!
  Közben más is történik. Szép, francia lányok követik példám. Meztelen biciklizünk a járdasziget körül, a lámpák alatt közvetlenül. Őket nem zavarja, hogy én férfi vagyok, oda homokos tengerpartot képzelünk. Nyugodtan tekerünk, előre dőlünk, a mell feszes, de mosolyunk széles. Ohó! Most mi lesz? Valaki felerősíti a hangszóróját, kemény rock hangja lepi el az utcát. Jól szórakozom. Megérdemelném, hogy a főcímben lehozzák, vagy inkább most, azonnal legyen botrány. Mert mi ez, ha nem botrány? És a sznobok? Titkon őket érdekli leginkább. Ahá! 
   Majd hallom, hogy a rádióban bemondják. Katalin hercegnő megharagudott a koronázási szertartáson Kamillára… Mick Jagger részvétét fejezte ki Tina Turner halála alkalmából… Celine Dion pedig felismerhetetlenül sovány. 
  Ez az! Ez kell! Meztelen képzeleten visszatért a bőrömbe, a rikkancs keményen ül fenekével a járgányán. Egyedül a lámpa vörösödött el szégyenében, az eredeti állapot visszaállt. Helyben vagyunk. Az újság kézről kézre jár. Mi lenne, ha nem létezne? Botrány! Scandal! Scandal!
  Ja! Nyugodtan tessék csak olvasás után megbotránkozni. Scandal! És ha a The New York Times munkatársa lennék? Ugye? Scandal! Ez aztán scandal! 
Hah!


Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS