Salánki Anikó: Első találkozás


Mindenki másképp képzeli, hogy hol és mikor találkozik az IGAZIVAL. Igen, így csupa nagybetűvel, hisz a romantikus lányregényekben is mindig a „nagy Ő”, így írnak róla. És a filmek! 
Jutka azután jött ki a moziból, otthagyva megrökönyödött barátnőit, amikor a tenger hűs habjai közül kiemelkedett egy csodaszép férfi, dagadó izmokkal, kis piros fürdőnadrágja nem sok mindent bízott a képzeletre. Reni meg Alexa vihogott, a popcorn fele kidőlt, a kóla maradéka a hirtelen mozdulattól az egyetlen jó farmerjére dőlt. Elvörösödött, kínosan nézett végig a soron, de mindenki a filmvászonra meredt, főleg a nők, de amikor megjelent a parton aprócska bikiniben és műszélkócolta hajjal a NŐ, és a kamera lassan végigpásztázta tökéletes kebleit és vékony derekát, úgy érezte, megfullad.
  – Megint elkapott a pánik, suttogta a mellette ülő Alexának, akit csak Iksznek becéztek, hitetlenkedve bámult rá, megbökve Renit. Amilyen gyorsan csak tudott, kisurrant a teremből. Az előcsarnokból beslisszolt a mosdóba, nézte a tükörben sápadt arcát, a haja olyan seszínű, váll alá érő, egy befőttesgumival fogta össze, ne melegítse a nyakát. A pólóján kifakult a felirat, egy régi zenekar logója még halványan felfedezhető, ha nagyon közelről nézi. 
  Ez a mozi is Reni ötlete volt, hogy milyen klassz lesz, kora délután adják szombaton, csupa romantika, meg slágerzene, hetek óta ezt nyomatják a gyárban, hogy kellemesebben teljen az idő. Na hiszen! 
  Ott ülnek szépen sorban, mint a kislibák, jön a szalagon a piros meg a kék drót, őt aztán nem érdekli, mibe helyezik bele utána. Pötty, pötty, már megy is tovább. 20 perc a reggelire, szerdán ott mutatta meg a jegyeket Reni, ő mindig intézkedik, szervez, pörög ezerrel, és egyszerűen nem lehet neki azt mondani, hogy húzzon már el a francba. Pláne ő nem mondhatja, a szürke egérke, alig fél éve jött be a céghez.
  A fizetés tényleg nem rossz. - Mihez képest? – nézett rá az anyja, amikor egy hónap múlva hétvégén hazament. Ott állt a baromfiudvar közepén, szórta a magokat a verekedő tyúkok közé, és a kiskapu reteszével sokáig bajlódott. Kicsit megölelte, eltolta magától, és megállapította, hogy sovány, karikás a szeme, nem tesz jót neki a város. A város szót úgy ejtette ki, mintha valami bűn lett volna, hogy nem akart itt maradni, valami másra-többre vágyott. A konyhában letette a szatyrot, előtte kivette belőle a két könyvet a húgainak, anyja meg csak annyit mondott, ne költsön feleslegesen, ha már hozni akar valamit, édességet vegyen, ne tömje a fejüket mindenféle butasággal. A kicsik elvégzik a nyolcat, van itt munka elég, egyéni gazdák már, maguknak keresnek. Judit összeráncolta a homlokát. Mennyit hallotta ezeket a szavakat, amikor egész nyáron arra se volt ideje, hogy legalább egy kötelező olvasmányt kézbe vegyen, mert munka volt hajnaltól estig. - Aki nem talál munkát magának, az lusta kisasszony - ezt meg a nevelőapja mondta, amikor észrevette, hogy belenéz egy novellába. Épp csak az elejét tudta elolvasni, kapkodva, aztán sose látta többet. 
  Mamónak mindegy volt, mivel gyújt be a nyári konyhában. Nyáron náluk volt, aztán négy hónapig az idősebb lányánál, majd a fiánál, így egyeztek meg. Anyja sóhajtozva és kezét tördelve mondta el a férjének, hogy az anyja házát eladják, meg a nagy kertet, és szétosztják hármójuk között a pénzt, de ennek az az ára, hogy gondozzák, amíg él. A ház ura, ahogy szerette magát nevezni a haverjai előtt, csuda módon nem tett kifogást. A pénzt zsebre vágta, aztán befektette a gazdaságba. Nem nagyon szólt Mamóhoz, aki másodjára tölti náluk az idejét, de nem is bántja egyetlen szóval se. Még csak az hiányzott volna! 
  Legutóbb a falusi kisboltban pemetefű cukorkát vett neki, úgy szopogatta fogatlan szájában forgatva, még a szeme is könnyes lett. – Jó unokám vagy – simította végig a karját.
  Másnap jött érte a lánya, épp csak biccentett a húga felé, sovány férje bepakolta a csomagtartóba a két kis bőröndöt, a befőtteket, kolbászt, szalonnát tartalmazó szatyrot ott hagyta a konyha közepén. Nem köszönt, csak behúzta maga mögött a kicsit megvetemedett, barnára festett ajtót. Olyan gyorsan elporzott a nagy, ezüst kocsi, hogy anyjának még integetni se volt ideje. – Micsoda testvérség az ilyen – fordult anyja felé, de az csak nézett fénytelen szemmel, és nem szólt semmit.
  Ő meg akkor döntötte el, hogy nem marad itthon.
 Nagykorú, bemegy a városba, majd talál munkát, és érdekes módon mostohája mintha megkönnyebbült volna, amikor ezt bejelentette.
  Kiment a mosdóból, lehajtott fejjel a kijárat felé indult. 
  Véletlenül ment neki a fiúnak, aki kerekesszékében gurult épp arra, kopott pólót viselt, olyat, mint ő.   Szemüvegének egyik szára valami színes ragasztóval volt megerősítve.
  – Bocsi, nem figyeltem – mondta fülig vörösödve.
  – Én se – mosolyodott el az ismeretlen. – Nem jó a film? - intett a bezárt nézőtér felé.
  – Nem – suttogta, és szeretett volna valami érdekeset mondani, vagy közömbösen arrébb menni, de valami visszatartotta. 
  – Akkor nem nézem meg – legyintett a srác, bemutatkozott, és egy kicsit fogta a kezét. 
Kimentek az ajtón, az egyik sláger halkan utánuk kúszott. 
 – Amikor először megláttalak, valami furát éreztem – dúdolta a fiú kicsit hamisan, majd amikor látta   Jutka értetlenségét, elnevette magát. – Valahogy így szól az első sor.
 Úgy indultak el a verőfényes utcán, mintha nem is ez lett volna az első találkozásuk.
 Jutka az egyik járdaszegélyen természetes mozdulattal átsegítette a kocsit, a fiú kicsit elmosolyodott. 


Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS