MVDH társalgó // interjú T. Fiser Ildikóval


Egy csodás hegyi faluban - az Eger mellett fekvő Felsőtárkányban - élek, amit a Bükk nyugati kapujának is neveznek. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hisz három csodás pasival ajándékozott meg a sors, akik közül kettőt, - ma már felnőtt, önálló - fiaimat, a harmadiknak köszönhetem. Családom szeretettel és megértéssel vesz körül elfogadva kissé szétszórt és szeszélyes természetemet. Szeretem és élvezem azt, amit úgy hívnak ÉLET. 
Az irodalom mellett a matematika és a sport töltötte ki ifjú éveim nagy részét, így történt, hogy a Kossuth Lajos Tudományegyetemen landoltam, és programozó matematikusként szereztem diplomát. A matematika világa látszólag messze áll az irodalomtól, de bennem mégis nagyon jól megférnek - még nem panaszkodott egyik sem. 
Számomra a természet a létező legnagyobb alkotó, melynek alkotásaihoz, a földrajzi környezet csodáján kívül, az ember és alkotásai is hozzá tartoznak. Épp ezért párommal, amikor csak tehetjük, túrákkal, kerékpározással valamint utazásokkal igyekszünk minél több élményt szerezni és elraktározni az emlékek megtölthetetlen tárában. 

– Hogyan kerültél kapcsolatba az irodalommal, miért pont versekben, prózákban fejezed ki magad? Volt-e / van-e olyan szerző, akit mesterednek, esetleg példaképednek tekintesz, vagy hatással volt rád?

– 
A versekkel való különös kapcsolatom középiskolában kezdődött, ahol az órákon olykor csak bámultam ki a tanterem belső udvarra néző ablakán, néztem a kéményből felszálló füstöt, a madarakat, a fák tetejét. Ábrándoztam, gondolataimból rímeket faragtam és leírtam. Ezeket a versecskéket elsőként irodalom-tanárnőmnek mertem megmutatni, kíváncsi voltam mit szól hozzá. Folytatásra biztatott. Elsőként Petőfi költészete volt rám nagy hatással. Egyszerű és szép versei rögtön szíven találtak. Később József Attila és Ady bűvöltek el, valamint Arany balladái. Mai napig örömmel olvasok tőlük. A prózák közül, az akkori legnagyobb élmény Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból c. műve olvasásakor ért, majd ezen felbuzdulva kezembe vettem a Félkegyelmű c. vaskosabb művét egy nyári szünet erejéig. Ennek köszönhető, hogy számos klasszikus és kortárs irodalmi alkotás képes megdobogtatni a szívem. 

– Milyen hatások formálták szerzői stílusod, kifejezésmódod, gondolatvilágod? Milyen alkotói körülmények között születnek szövegeid?

Tamás István költő bíztatására több irodalmi pályázaton is elindultam. Ennek eredményeképp
2004-től több mint 10 évig állandó szerzője voltam a miskolci Irodalmi Rádiónak, melynek gondozásában jelent meg első önálló versgyűjteményem, netkötet formájában „A mosoly fintora” címmel. http://mek.oszk.hu/04500/04513/.
Tagja voltam továbbá a MINSZ (Magyar Írók Nemzetközi Szövetsége) és a MAIT (Magyar Írók Internetes Társasága) alkotóközösségének, valamint jelen voltam a Kaláka és a KisLANT szépirodalmi folyóiratok szerzői között. Ezen irodalmi közösségeknek - a változatos kihívásoknak és az elért eredményeknek, valamint alkotótársaimnak - sokat köszönhetek. Sajnos nagy részük már megszűnt, vagy teljesen átalakult. 
Jelenleg legtöbb publikációm a poet.hu oldalán és a Holnap Magazin gondozásában jelenik meg, valamint gyerekeknek szóló írásaim a meskete.hu oldalon olvashatók. Amire büszke vagyok, és ez már az aktív internetes jelenlétnek köszönhető, hogy egy gyerekversem bekerült egy iskolai olvasókönyvbe, valamint egy másik vers, nem kis meglepetésemre, a Posztolj verset mozgalom keretében kikerült az utcára.
Az optimális alkotói körülmény számomra, ha nyugodt vagyok és lehetőleg egyedül, de ez nem mindig fontos. Bárhol képes vagyok írni, ha van valami, ami megfog, és úgy érzem meg kell írnom.

– Hogy látod, mi a költő feladata ma?

A költő elsődleges feladata szerintem, hogy közvetítse az élet minden rezdülését, azaz ne csak befelé, de kifelé is figyeljen. Számomra az írás egyfajta szenvedély, ami boldogságot és reményt ad, azonban nem csupán magamnak és magamért írok. Szentül hiszem, ha az olvasók közül legalább egy embernek segítek írásaim által a lelkében békét teremteni, már tettem valami jót.

– Mi a véleményed a kortárs irodalomról, publikálási lehetőségekről, illetve szoktál-e kortárs eseményekre járni, van-e kedvenc közeged?

Sajnos még mindig háttérbe van szorítva, annak ellenére, hogy sokkal hűebben tükrözi a mai kor szellemét, a mai emberek gondolkodását, véleményét, érzéseit, vágyait, valamint nyelvezetét. Vannak ugyan kezdeményezések – óvodákban, iskolákban, tanodákban -, ami jó, de nem elegendő. Nem kell elfeledni a nagy költőket, írókat, de vannak nagyszerű kortárs szerzők, akik a mai fiatalok számára emészthetőbb, hitelesebb írásokkal színesíthetnék a tananyagokat, olvasmányokat.

– Ha még nincs, tervezel-e saját kötetet? Ha már van, mi a legújabb vagy soron következő köteted koncepciója?

A már említett netköteten kívül szerkesztés alatt áll egy saját – nyomtatott könyv formában megjelenő- verses kötet, viszont úgy gondolom, hogy manapság az internetes megjelenéssel szélesebb olvasói kört lehet elérni. 

– Mit javasolsz azok számára, akik versírásra, prózaírásra adják a fejüket és költőként fejlődni, érvényesülni szeretnének?

Azoknak, akik írásra adják a fejüket, javaslom, hogy minél többet pályázzanak, publikáljanak, azaz ragadjanak meg minden kínálkozó lehetőséget a megjelenésre. Sok évvel ezelőtt egy bölcs író azt mondta nekem, ha nem teszem fel az írásaimat az internetre, akkor előbb-utóbb csak a fiókomnak írok.
Ezért ezúton is köszönet a maradokvershalo.com csapatának, hogy hozzásegíti az írókat, ahhoz, hogy olvassák is őket.

A szerző alkotásai oldalunkon:
https://www.maradokversdalhalo.com/search/label/T.%20Fiser%20Ildik%C3%B3


Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS