MVDH társalgó // interjú Major Petrával


Major Petra vagyok, 1983-ban születtem, Pécsett. 

Tíz éve írok, haikukat, verseket és olykor prózát is. 

Több helyen publikálok, és idén tavasszal a Litera-Túra Kiadónál jelent meg kötetem, Foltok - haikuk, versek és más pacák

Hogyan kerültél kapcsolatba a költészettel, miért pont versben fejezed ki magad?
Volt-e/van-e olyan szerző, akit mesterednek, esetleg példaképednek tekintesz vagy hatással volt rád?

Úgy kezdtem az általános iskolát, hogy már tudtam olvasni és nyomtatott betűvel írni, ezért az olvasásórákon sokszor unatkoztam, és firkálgatással kötöttem le magam. A füzetem hátuljába négysoros versikéket írtam. Tulajdonképpen azt élveztem, hogy tudom rímeltetni a sorvégeket - így indult. Az első sikerélményem is ehhez az időszakhoz kapcsolódik: a tanító néni egy nap észrevette a dolgot, elolvasta a verseket, aztán bevitte a füzetet a tanáriba, ami a termünkkel szemben volt. Azt hittem megszidnak vagy beírást kapok, de pár perc múlva néhány mosolygó fej kukucskált ki rám. 
 Aztán mégis évek teltek el anélkül, hogy írni akartam volna, a főiskola első évében volt egy újabb fellángolás, de az sem tartott sokáig. 2012-ben egy nagy szerelem hatására ragadtam újra tollat, akkortól számítom az igazi kezdetet.
 Sokan voltak, vannak rám hatással: József Attila, Radnóti Miklós, Fodor Ákos, Tóth Krisztina, hogy csak néhány nevet említsek, de rengetegen vannak, a régmúltból, a jelenből, költők, írók, magyarok, külföldiek…oldalakon keresztül tudnám sorolni őket.
 Mesteremnek a Dédnagyanyámat tekintem. Hároméves koromig (a mandulaműtétemig), sokat betegeskedtem, és olyankor a Dédi vigyázott rám. Folyton mondókákat, verseket, meséket olvasott - vagy mondott fejből. Biztos vagyok benne, hogy megalapozta ezzel a továbbiakat, ott éreztem rá, hogy hogyan lehet szavakkal, ritmusokkal bánni.

Milyen hatások formálták költői stílusod, kifejezésmódod, gondolatvilágod? Milyen alkotói körülmények között születnek a verseid?

 Amit írok, az természetesen, ösztönösen jön, nyilván valami kiváltja, de nem tervezem meg előre a témát. A hogyan-t illetően árnyaltabb a helyzet, az tudatosabb, és sokszor vannak utólagos változtatások, javítások is, azért hogy nagyjából középen maradjak. Ez alatt azt értem, hogy gondolatiság és érzelmesség egymást előcsalogatva, kiegészítve, magyarázva, erősítve legyen jelen, ne pedig egymás rovására vagy a másik hiányát palástolandó. Mert hiába dallamos egy vers például, ha közben cukormázas, üres giccs vagy hiába jól „összerakott”, ha közben nincs mihez kapcsolódni benne, nincs, ami az ismerősség élményét vagy az azonosulás lehetőségét adná.
 Az alkotói körülményeim vagy inkább kellékeim, ideális esetben: íróasztal, tablet/laptop, tea, halk zene. 
 Persze nem mindig otthon, az íróasztalnál találnának meg az ötletek, de hála a kütyüknek és a noteszeknek, a buszon vagy egy áruház közepén sem okoz gondot pár mondatot lejegyezni.

Hogyan látod, mi a költő feladata ma?

 Feladata? Nem tudom, ennyire még sose vettem magam komolyan.
 Viccet félretéve: akár költő az ember, akár nem, az a feladata, hogy adjon valamit a világnak abból, amit adni tud. Én rengeteget agyalalok és rengeteget érzek, ebből tudok adni.

Mi a véleményed a kortárs költészetről, publikálási lehetőségekről, illetve szoktál-e kortárs eseményekre járni, van-e kedvenc közeged?

 Változatos a paletta. Sok az alkotó és platform is van bőven. Vannak persze zártabb, belterjesebb körök, ahová tovább tart bejutni, és vannak olyanok, ahol a léc magasabb, oda fel kell fejlődni, ha van hozzá tehetség.
 Eseményekre mostanában ritkán jutok el, majd ha visszaköltözöm Budapestre…

 Ha még nincs, tervezel-e saját kötetet? Ha már van, mi a legújabb vagy soron következő köteted koncepciója?

 Idén tavasszal jelent meg kötetem, Foltok -haikuk, versek és más pacák címmel a Litera-Túra Kiadónál, és van már két további kötet-terv is a fejemben, egyik az álmokkal, másik a gyásszal kapcsolatos, de többet egyelőre nem szeretnék elárulni.

Mit javasolsz azok számára, akik versírásra adják a fejüket, és költőként fejlődni, érvényesülni szeretnének?

 Olvassanak minél többet, és két dolgot ne higgyenek el: 
önmaguknak azt, hogy jók, másoknak meg azt, hogy nem!



Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS