MVDH társalgó // interjú Szilasi Katalinnal


Iskoláimat Szolnokon majd Budapesten végeztem. 1975-ben magyar-orosz szakos tanári diplomát szereztem a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 2012-ig Szolnokon tanítottam, jelenleg is itt élek, nyugdíjas vagyok. Verseket, novellákat, kisregényeket írok. Első novellám 18 éves koromban Apám címmel jelent meg a Gyermekünk c. folyóiratban. Hosszú szünet után – mintegy 40 évvel később –kezdtem újra írni. Azóta megjelent egy verseskötetem 2019-ben Véges végtelen címmel, 2020-ban egy kisregényem, az Egy régi történet, egy novelláskötetem, a Mária, 2021-ben újabb novelláskötetem, A nagy ház, 2022-ben pedig A nyúl c. könyvem, szintén novellákkal. Verseim jelentek meg a Holnap Magazinban, a Napvilágon, A Hetedik online irodalmi folyóiratnál, a Ligetben, versek és novellák a Litera-Túra c. lapban, a Napútnál, a Holdkatlanban, illetve több antológiában. Tagja vagyok a dokk.hu irodalmi kikötőnek is.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a költészettel, miért pont versekben fejezed ki magad? Volt-e / van-e olyan szerző, akit mesterednek, esetleg példaképednek tekintesz, vagy hatással volt rád? 
– Milyen hatások formálták költői stílusod, kifejezésmódod, gondolatvilágod? Milyen alkotói körülmények között születnek verseid?

 
Iskolás koromban én voltam az „ügyeletes” versmondó, így kerültem először közelebbi kapcsolatba a költészettel. Egy idő után írogatni is kezdtem, verset, novellát vegyesen.    Igazából akkor riadtam meg először, amikor József Attila verseit megismertem. Úgy olvastam a kötetét, mintha valami regény lenne.  Az volt a meggyőződésem, hogy ezek után a költemények után nem lehet verset írni. Én legalábbis jó ideig nem tudtam. Aztán valamiféle belső kényszer csak rávett, hogy írjak, de senkinek sem mutattam meg, szégyelltem. A próza felé fordultam. Volt magyartanárom, Horgas Béla jóvoltából meg is jelentek könyvismertetőim, kisebb novelláim a Gyermekünk c. folyóiratban. 

Amikor tanítani kezdtem, nap, mint nap nagyszerű költők verseit elemeztük a tanítványaimmal, ekkor megint elbizonytalanodtam. Már az asztalfióknak sem írtam. Aztán egy rendezvényen összetalálkoztam a volt magyartanárommal, aki rákérdezett, hogy írok-e még. Érdemes? – kérdeztem vissza. Hogy kérdezhet ilyet! – mondta. Éreztem a rosszallását.

Aztán elkezdtem írni, összejött egy kötetnyi vers, megjelent, de a tanáromnak már nem tudtam elküldeni, meghalt. Itt maradtam az összes kétségeimmel egyedül, egy vidéki városban, ahol legkevésbé az irodalmi élet pezseg. Így kezdtem az interneten megtalálható oldalakra bejelentkezni, és várni a visszajelzéseket, jó vagy rossz, amit és ahogy csinálok.

Én a metaforikus költészet híve vagyok, igyekszem költői képek segítségével kifejezni magam. Vannak, akik szerint ez már elavult, és az un. konkrét költészetet tartják modernnek. Szerintem mögöttes jelentés nélkül, asszociációk hiányában üres a vers, szimpla, majdnem próza.

 – Hogy látod, mi a költő feladata ma?

 
A költőnek talán nincs is feladata. Ahogy átszűrődik rajta a valóság, azt kényszerül kifejezni. Amikor nem érzi ezt a kényszert, akkor nem is lenne szabad írnia, olyankor nem igazi vers születik, csak „csinálmány”.

 – Mi a véleményed a kortárs költészetről, publikálási lehetőségekről, illetve szoktál-e kortárs eseményekre járni, van-e kedvenc közeged?

A kötött és a szabad versformákat egyaránt szeretem, bár a szabad vers talán közelebb áll hozzám.

Publikálni nem nehéz, sok irodalmi oldal található az interneten. A nyomtatott könyv kiadásához viszont, ha nem ismert a szerző, nehéz kiadót találni. Az írónak sok pénzébe kerül egy könyv megjelentetése. Amíg „nevesincs”az illető, nem is igen veszi-olvassa senki.

Az irodalmi portálok közül A Hetedik rendezvényeire szoktam eljárni, amennyiben a lehetőségeim engedik, illetve antológia-bemutatókra, ha valamelyik írásomat beválogatják.

– Ha még nincs, tervezel-e saját kötetet? Ha már van, mi a legújabb vagy soron következő köteted koncepciója?

Az első és idáig egyetlen verseskötetem a Véges végtelen. A kötet témái az élet-halál, az emberi kapcsolatok ellentmondásosságai, a természet és ember kapcsolata és természetesen a társadalmi problémák érzékeltetése is. Még ebben az évben tervezem a második verseskötet megjelentetését, jelenleg ennek az összeállításán dolgozom.

– Mit javasolsz azok számára, akik versírásra adják a fejüket és költőként fejlődni, érvényesülni szeretnének?

 Alapvetően költőnek születni kell, aztán vagy igazi költő válik az emberből vagy nem. Ha érzi valaki azt a bizonyos íráskényszert, amit már említettem, akkor, ha akar és van lehetősége, tud fejlődni. Meg tudja találni a maga sajátos, egyéni hangját, amiről megismerszik. 

A szerző versei oldalunkon:
https://www.maradokversdalhalo.com/search/label/Szilasi%20Katalin

Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS