MVDH társalgó // interjú Rózsa Boglárkával


1995-ben születettem Budapesten, és azóta is itt élek. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkarán diplomáztam Angol-Francia szakon, 2019-ben. Jelenleg humánpolitikai adminisztrátorként dolgozom egy multinacionális vállalatnál. Kedvenc hobbijaim az írás mellett a tánc, a jóga, és az improvizációs színház. Van egy nimfa papagájom, aki az évek során több írásom is megihlette, illetve alapvetően is szeretem a madarakat motívumként felhasználni a műveimben. Öltözködésemben és a mindennapjaimban is igyekszem szabadon megélni a személyiségemet, számomra rendkívül fontos az, hogy jól érezzem magam a bőrömben. A környezetemet és az otthonomat is úgy alakítom, hogy az engem tükrözzön; egyszerre színes és vidám, játékos és letisztult. Számomra a móka az élet szerves része, így keresem azt a tevekénységeimben, és úgy válogatom össze a hobbijaimat, hogy mindenben tudjak örömöt megélni. Hiszen ez az, ami feléleszti bennem azt a belső tüzet, ami újra meg újra szenvedéllyel tölti el egész lényemet.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a költészettel, miért pont versekben fejezed ki magad? Volt-e / van-e olyan szerző, akit mesterednek, esetleg példaképednek tekintesz, vagy hatással volt rád?

– Az első versemet tizenhét évesen írtam, majd egy évvel később beiratkoztam a Kodolányi János Egyetem Szépírói kurzusára, ahol azóta sok Líra félévet elvégeztem. Rengeteget tanultam, fejlődtem ott az évek során, amit első sorban mesteremnek, Petőcz Andrásnak köszönhetek. Azzal, hogy ő nyolc évvel ezelőtt a szárnyai alá vett, megváltoztatta az életem. Mind a költészete, mind a támogatása hatással volt és van is rám a mai napig, és egy olyan biztos alapot adott nekem az íráshoz és az azáltali személyiségfejlődéshez, amiért örökké hálás leszek. Ami pedig azt illeti, miért versekben fejezem ki magam leginkább, azt mondanám, mert ez áll legközelebb a szívemhez. Bár írok prózát is, amikor megragad egy érzés vagy egy mozzanat, első körben versben gondolkodom. A líra szerves részemmé vált, áthat és meghatároz, formál és kifejez.

– Milyen hatások formálták költői stílusod, kifejezésmódod, gondolatvilágod? Milyen alkotói körülmények között születnek verseid?

– Az első komolyabb hatások a Kodolányi írókurzusain értek, ahol először megtapasztaltam a kortárs versírói közeget. Mesterem, Petőcz András avantgárd versei óriási ihletforrás volt számomra, rengeteg képversem született akkor, amik a verseskötetembe is bekerültek. Illetve rendkívül tudattágító volt a gondolat, hogy egy vers nincsen szigorú formához kötve, maga a költő is eljátszhat a formákkal és alkothat sajátot. Ezen továbbmenve egy egész kötetnyi anyagot sikerült létrehoznom, a legkülönbözőbb fajta formákkal, például receptversek vagy kihagyásos versek képében. Ami pedig az alkotói körülményeket illeti, szeretem a csendet, de van, hogy olyan zenét hallgatok, ami tudom, hogy egy bizonyos fajta érzést erősít bennem, amit papírra akarok vetni. Számítógépen dolgozom, általában egyedül, de amikor alkotói műhelyek vagy táborok során körbevesznek az írói energiák, az is megdobja a művészkedvem, egyfajta sajátos, inspiráló aurát hozva magával.

– Hogy látod, mi a költő feladata ma?

– Szerintem nagyon fontos az, ahogy egy mű hatni tud az olvasóra. Mert ha el tudok bennük indítani bármit a verseimmel, ha megjelenik egy szikra, egy gondolat vagy emlék idéződik fel az olvasóban, én azzal már elértem a célom. Mert ezzel kialakul egy kapcsolat szöveg és ember, ember és ember között, ami szerintem fantasztikus jelenség.

– Mi a véleményed a kortárs költészetről, publikálási lehetőségekről, illetve szoktál-e kortárs eseményekre járni, van-e kedvenc közeged?

– A kortárs költészet mindig meg tud ihletni, szeretem, hogy a mairól, az aktuálisról szól, hogy tudok vele azonosulni. A publikálási lehetőségeket folyamatosan keresem, például országos folyóiratoknak szoktam beküldeni írásaim, van, hogy kapok egy felkérést, hogy alkossak valamit egy megadott témára, de gyakran böngészem az irodalmi pályázatokat is, és ha olyat találok, ami megragad, arra is küldök írást. Ami a kortárs közegeket illeti, számomra a Petőcz András által vezetett Jelenlét szépírói kör a legfontosabb, ami megadja azt a hovatartozás érzést, ami már hosszú évek óta megtámogatja az írói pályám. Ez egy abszolút bátorító és emelő közeg, ahol folyamatosan biztatjuk egymást az írótársakkal, akikkel rengeteg szeretet és közös élmény köt össze. 

– Ha még nincs, tervezel-e saját kötetet? Ha már van, mi a legújabb vagy soron következő köteted koncepciója?

– 2020-ban jelent meg az első verseskötetem Nézőpontok címmel. Számtalan versem született azóta, és kezd kikristályosodni egy koncepció, amire felépíteném majd a következő kötetem. Leginkább a párkapcsolati vonalat helyezném fókuszba, el is kezdtem összegyűjteni több versem, és egyelőre szépen alakul, gyarapodik az anyag.

– Mit javasolsz azok számára, akik versírásra adják a fejüket és költőként fejlődni, érvényesülni szeretnének?

– Azt, hogy élvezzék és szeressék az írást. Mert számomra alapvetően ezek az érzések azok, amik előrevisznek ezen az úton. Amikor elkap a lendület, vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy a flow, akkor rengeteget olvasok, ihletődöm más költők, írók szövegeiből, hagyom, hogy hassanak rám, azáltal én magam és a szövegeim is jobban ki tudunk bontakozni. Illetve folyamatosan szemlélődöm, igyekszem jelen lenni az életben. Az apró mozzanatok a kedvenceim, amikor például sétálok, vagy metrón utazom és megfigyelem a környezetet, az embereket. Sosem lehet tudni, mi inspirál egy-egy szöveget majd később, mi indít el olyan folyamatokat, gondolatokat, amikből vers születik majd. Ezekre rendszeresen emlékeztetem saját magam is, hiszen megesik, hogy valami átkattan a fejemben és elkezdem úgymond „darálni” a verseket. Ilyenkor megállok és ismét végiggondolom, miért is csinálom ezt az egészet: a jó érzések miatt, amik átzúdulnak rajtam majd visszatöltődnek belém minden egyes mű megírásakor.

A szerző alkotásai oldalunkon:
https://www.maradokversdalhalo.com/search?q=R%C3%B3zsa+Bogl%C3%A1rka


Kedveléshez, hozzászóláshoz jelentkezz be Facebook-fiókodba!

   ➥ FRISS KIEMELT KORTÁRS VERS